Šta je hodanje na prstima?

Jednostavno rečeno pod hodanjem na prstima se podrazumeva hod na vrhovima stopala (prstima), odnosno kada prilikom hoda peta ne dodiruje pod između koraka. Ovakav obrazac hoda se podrazumeva kao fiziološki (“normalan”) za uzrast do 3 odnosno 5 godina. Nakon tog uzrasta, ukoliko ne postoji medicinski opravdan razlog , hod na prstima se smatra idopatskim hodom na prstima.

Koji su uzroci hoda na prstima?

Lako je objasniti šta je hod na prstima, ali objasniti uzork često nije jednostavno. Istraživanja pokazuju da postoji mnogo uzroka zašto se šema hoda na prstima zadržava duže nego što se to smatra normalno, ali ne postoji jedan specifičan uzorok zašto se to dešava.

Najčešći uzroci koji se navode jesu: taktilna preosetljivost, senzorna disfunkcija, autizam, cerebralna paraliza, spazam mišića, navika… Pitanja koja se postavljaju često jesu: da li je to znak autizma ili je to ipak znak nekog neurološkog poremećaja? Da li je to problem vestibularnog sistema? Da li je skraćenje mišića dovelo do hoda na prstima ili je hod na prstima na kraju doveo do skraćenja mišića?

Ono što je važno još jednom napomenuti jeste da nije svako hodanje na prstima znak/simptom, već je kao što je već rečeno ono tipična faza u dečijem razvoju. Ukoliko dete ne pokazuje zaostajanje u ostalim segmentima razvoja, najverovatnije je da će prerasti ovakvu vrstu hoda i da će se razvijati prema svojim potencijalima.

Kada ima razloga za brigu?

Razloga za zabrinutost ima onda kada je hod na prstima praćen tj. udružen sa senzornim smetanjama, smetnjama u razvoju, zaostajanjem u nekom segmentu razvoja.

why-does-my-child-walk-on-her-toes-768x548

 

Koja su moguća rešenja? 

Kada je u pitanju tretman on zavisi od uzroka ove vrste hoda, koliko je navika jaka (da li je dete stalno na prstima ili povremeno hoda tako da i petom dodiruje pod), koliko je zategnut (skraćen) mišić lista i da li je došlo do nekih sekundarnih promena na detetvom stopalu, zglobu i mišićima.

Tretman može da podrazumeva istezanje, primenu fizikalnih procedura, gipsane longete ili injekcije botoksa (koriste se da privremeno paralizuju mišić lista kako bi se lakše istegao). Opominjanje deteta tj. skretanje pažnje na hod, kao i nošenje dublje obuće ili laganih tegića oko zgloba mogu imati efekta (svaki tretman se radi u konsultaciji sa detetovim doktorom ortopedom, fizijatrom, pedijatrom, fizioterapeutom). U određenim slučajevima je i hirurški tretman opcija, ukoliko je došlo do ozbiljnih kontraktura tj. skraćenja mišića. Kada je u pitanju hod na prstima koji je uzrokovan senzornim smetanjama odnosno senzornom disfunkcijom, senzorna integracija može da pomogne (korišćenje vibracije ili dubok pristisak na stopala i ramena kako bi se stimulisao proprioceptivni sistem).

Svako dete je različitno i reagovaće drugačije na tretman, tako da bi uvek trebalo da se poštuje princip individualizacije tretmana.

 

 

 

 


Izvor: https://theinspiredtreehouse.com/child-development-toe-walking/ 

 

10 thoughts on “Hod na prstima – uzroci i rešenja

  1. Poštovana, moja ćerka ima 10 godina prohodala je sa 14 meseci, od tada hoda na prstima, kada je opomenemo hoda celim stopalom dok se ne zaboravi i opet po starom. Vodili smo je ortopedu pre 4 godine, dr kaže da je sve u redu i da je hiper elastičnost u pitanju(?) . Nije mi prijatno da posmatram taj hod posebno što kreće u 5 razred za koji mesec. Sve osim toga je hvala Bogu sasvim u redu.
    Da li imate neki savet?
    Lep pozdrav

    1. Poštovana,

      Moj savet je da porazgovarate i sa fizijatrom i da probate da dobijete uput za fizioterapueta, koji Vam može pokazati vežbe za jačanje mišića kako bi dete spustilo petu na pod. Takođe, neki trikovi koji se koriste jesu kupovina dublje obuće ili za broj veće kako bi dete obraćalo pažnju na hod. A neki stručnjaci preporučuju i da se stave tegići na čičak traku od 100-300gr (u zavisnosti od visine i težine deteta) oko detetovog zgloba kako bi ta težina zajedno sa silom zemljine teže povukla petu na dole.

      U svakom slučaju bi trebalo da potražite opet pomoć fizijatra ili otropeda kako ne bi došlo do nekih promena u mišiću, s obzirom da je dete i dalje u fazi intenzivnog rasta i razvoja.

      Srdačan pozdrav,
      Marija

  2. Postovanje,sin osma god sumnja na autisticni spektar ,hodanje na pratima smo sveli na minimum al i sad kad je sretan skace na prstima iz sve snage. Imate li savjet?

    1. Poštovana Amila,

      Izražavanje emocija kod dece za koju se sumanja da su u autističnom spektru često zna da bude motorički propraćeno, a to je povezano sa emocionalno zreloću, kako se dete bude razvijalo i sazrevalo kako kognitivno, tako i emocionalno motorički momenat ispoljavanja emocija bi trebalo da bude manji. Možete raditi na tome da zna da imenuje i prepozna svoje emocije, odnosno da ih opiše na svoj način, a onda prosto da date primer kako bi mogao da ispolji svoju sreću, učenje po modelu uz opise može da bude od koristi.

      Za sva dodatna pitanja stojim na raspolaganju na mail-u pitajtedefektologa@gmail.com

      Veliki pozdrav,
      Marija

  3. Poštovani moj sin ima 16 meseci hoda na prsticima,on se podigne i stoji ravnim stopalom al čim krene on stane na prste. Nije još prohodao ali hvata se uz ogradicu ili ga mi vodimo ali problem je što neće celom stopalom da krene.?

    1. Draga Kristina,

      S obzirom da je dete tek u procesu prohodavanja, ne možemo se pričati o problematičnom hodu na prstima. Svakako ukoliko imate nekih nedomica savetujem sa se konsultujete sa dečijim fizijatrom. Što se tiče samog prohodavanja do 18 meseci je u ukviru razvojnih normi.

      Puno pozdrava,
      Marija

  4. Postovani, moj sincic takodje hoda, stoji i trci na prsticima , prohodao je sa devet meseci skroz i od tad samo je na prsticima. Za nedelju dana puni dve godine, pa me interesuje da li treba da se obratimo za strucnu pomoc ili proci? Hvala unapred

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.