Kada su u pitanju makaze, prvo pitanje koje se najčešće postavlja jeste kada dete može početi da koristi makaze.

Odgovor na ovo pitanje varira od deteta do deteta, različiti autori navode da je dete uzrasta od 2 godine spremno za držanje i korišćenje makaza. Svakako za početak detetu možemo dati plastične makaze koje mogu da seku samo papir, a dete se ne može povrediti sa njima. Kasnije kada dete ovlada korišćenjem te vrste makaza, neka deca će odmah preći na dečije makaza, dok će se neka osećati sigurnije da koriste makaze za “početnike” koje su sa oprugom. Makaza sa oprugom navode da detete njima manipuliše celom rukom, a ne samo sa prstima.

ab6d21af92374d3b052d86d6f084cb85
Plastične makaze
MAPED Koopy Kids Scissors
Makaze sa oprugom
51hcyRRYikL._SY355_
Dečije makaze

Savet za pravilno pozicioniranje ruke:

Kako bi dete znalo da dobro drži makaze dovoljno je da nacrtamo smešak na palcu ruke kojom ih drži ili zalepiti stiker. Detetu ćemo reći da smajli uvek treba da ga gleda u lice dok seče. Ovo sprečva dete da okreće ruku naopako dok pokušava da iseče papir.

DSC_3193

Tri aktivnosti koje pospešuju veštinu korišćenja makaza:

  • Makaze i plastelin

Kad god se dete igra sa plaselinom možemo koristiti makaze kako bi nešto isekli. Za ovu aktivnost možemo koristi obične sigurnosne makaze, ali i plastične makaze.

original_dough-scissors (1)
Izvor slike: http://www.notonthehighstreet.com
  • Rezanje slamčica

Seckanje šarenih plastičnih slamčica je sigurno jedna od omiljenih aktivnosti. Slamčice su prilično jednostavan predmet za malu decu da iseku. Deca vole ovu aktivnost jer kada prerežemo slamčicu njen deo će odlete što je dodatni zadovoljavajući efekat. Takođe kada isečete određen broj slamčica, možete uzeti konac i napraviti ogrlicu/narukvicu i uz tu aktivnost vežbati finu motoriku.

DSC_3192

  •  Niz perlica

Još jedna zabavna aktivnost jeste seckanje niza perlica. Ova aktivnost je sjajna za razvoj fine motorike i koordinacije oko-ruka, jer se niz može preseći samo na mestima između dve perlice.

cutting-practice-with-beads
Izvor slike: http://www.happyhooligans.ca

Slike makaza preuzete sa: https://uk.pinterest.com

One thought on “Aktivnosti za vežbanje veštine korišćenja makaza

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.